آیت الله رئیسی با قضات و کارکنان دادگستری استان فارس:

ناسلامتی برای نظام اداری و قضایی تحمل نخواهد شد

رئیس قوه قضاییه با تاکید بر اینکه ناسلامتی برای نظام اداری و قضایی تحمل نخواهد شد، گفت: این ناسلامتی برای همه جا بد و برای دستگاه قضایی بدتر است. سلامت برای همه جا یک اصل است و برای دستگاه قضایی به عنوان یک ارزش بالاتر است که باید همواره مورد توجه قرار گیرد.

به گزارش اداره کل روابط عمومی قوه قضاییه، آیت الله رئیسی در ابتدای سفر استانی به فارس، با قضات و کارکنان دادگستری این استان دیدار کرد.

آیت الله رئیسی پس از استماع اظهارات حاضرین در جلسه، ضمن تقدیر از اقدامات صورت گرفته در استان فارس به ویژه از سوی قضات و کارکنان دادگستری این استان، اظهار کرد: امروز برای همه ما افتخار بزرگ، خدمتگزاری خالصانه به مردم و گره گشایی از کار آن‌ها است.

 وی گزارشات ارائه شده از سوی مسئولان قضایی استان دایر بر کاهش ورودی پرونده‌ها، کاهش جمعیت کیفری و تسریع در رسیدگی را در خور تقدیر دانست و بر حفظ وضعیت موجود و افزایش کیفیت، تاکید کرد.

رئیس قوه قضاییه با تاکید بر اینکه بنای ما در رسیدگی‌ها این است که مجموعه اقدامات صورت گرفته به مردم آرامش دهد، گفت: قانونمداری، توجه به نظارت‌های قانونی و ضد ارزش بودن نظارت گریزی هرچه بیشتر تثبیت شود، آرامش مردم در این رابطه افزون خواهد شد.

باید به درخواست‎‌های مردم و گره گشایی از زندگی آن‌ها توجه کنیم

آیت الله رئیسی خاطرنشان کرد: توجه به مردم، مردمی بودن و باور داشتن مردم یکی از نکات بسیار مهم برای همه است و باید به آنچه لازمه مردمداری است و همچنین درخواست‎‌های مردم و گره گشایی از زندگی آن‌ها توجه کنیم.

وی با اشاره به تلاش‌های صورت گرفته در تامین امنیت استان و تقدیر در این زمینه، افزود: اقدامات صورت گرفته برای کاهش جرایم خشن و افزایش ضریب‎‌های امنیتی نکته قابل توجهی است.

رئیس قوه قضاییه با تاکید نسبت به سلامت دستگاه قضایی و سازمان‌های وابسته و ارتقاء این سلامت، تصریح کرد: گزارش دادستان انتظامی قضات در جلسه اخیر شورای عالی قوه قضاییه حاکی از آن بود که یک درصد تخلف در مجموعه قضایی داریم؛ ولی باید گفت که آن یک درصد هم برای ما زیاد است. بنای دستگاه قضایی برخورد با همه تخلفات خصوصا در درون خودش است.

آیت الله رئیسی خاطرنشان کرد: اینکه امروز به پرونده‌هایی رسیدگی می‌کنیم که این پرونده‌ها به نحوی مربوط به درون دستگاه قضایی است، ناشی از اراده و تصمیم قضات و کارکنان دستگاه قضایی است که امروز مدعی هرگونه ناسلامتی هستند.

وی با طرح این سئوال که چرا مجموعه پاک، سالم و پرتلاش همکاران ما با چند حرکت نامناسب، مورد انتقاد قرار گیرد، گفت: امروز حامیان مقابله با فساد و مسئولین مبارزه با مفاسد در درون دستگاه قضایی کارکنان سالم و مخلص ما هستند و از قاطبه قضات و کارکنان دستگاه قضایی به دلیل تلاش شبانه روزی همراه با سلامت نفس صمیمانه تشکر می‌کنم.

ناسلامتی برای نظام اداری و قضایی تحمل نخواهد شد

رئیس قوه قضاییه تاکید کرد: اگر امروز در رسانه‌ها پرونده‌هایی مطرح می‌شود از مواردی است که مدعی آن کارکنان و قضات دستگاه قضایی هستند با این نگرش که دستگاه قضایی همچنان باید سالم بماند.

 آیت الله رئیسی با تاکید بر اینکه ناسلامتی برای نظام اداری و قضایی تحمل نخواهد شد، تصریح کرد: این ناسلامتی برای همه جا بد و برای دستگاه قضایی بدتر است. سلامت برای همه جا یک اصل است و برای دستگاه قضایی به عنوان یک ارزش بالاتر است که باید همواره مورد توجه قرار گیرد.

 وی با اشاره به حفظ کرامت قاضی، کارکنان و مرتبطان دستگاه قضایی، ارباب رجوع، متهم و زندانی افزود: برخورد با یک متخلف و یک متجاسر و یک مجرم هم باید صبغه حفظ کرامت داشته باشد.

رئیس قوه قضاییه با بیان اینکه کرامت باید همواره در سلوک و رفتار همکاران دستگاه قضایی جلوه داشته باشد به بیان روایتی از امیرالمومنین (ع) در این زمینه پرداخت.

آیت الله رئیسی با اشاره به این روایت اساس کار قضات را دینداری، نگهدارنده آن‌ها را تقوای الهی، زینت آن‌ها را ادب و دژ محکم آبروی قضات را بردباری دانست و گفت: حلم در دستگاه قضایی امر بسیار مهمی است و بردبار بودن در مقابل هجمه‌ها، ناشایسته‌ها، نفوذها، فتنه‌ها و کجی‌ها باید مورد توجه قرار گیرد و نباید فریاد کسی ما را از جاده عدالت خارج کند.

وی تاکید کرد: فضاسازی‌ها، نباید مجموعه دستگاه قضایی، رسیدگی‌ها، تصمیم سازی‌ها و تصمیم گیری‌ها را تحت تاثیر قرار دهد. برای دستگاه قضایی کشف حقیقت، حق خواهی و حق گرایی و ایستادگی در مسیر حق مهم است.

آیت الله رئیسی در بخش دیگری از اظهاراتش گفت: حفظ منابع طبیعی در همه جا بسیار حائز اهمیت است. باید از تعرض به منابع طبیعی پیشگیری شود و به هیچ عنوان نباید به زمین خواران اجازه داد تا سراغ ذخایر و سرمایه‌های ملی بروند و باید دست آن‌ها را کوتاه کرد.

وی ادامه داد: کاری که شما می‌کنید باید همه سازمان‌ها به ویژه سازمان‌هایی که مسئول حفظ منابع و ذخایر ملی هستند، با همت دنبال کنند و نسبت به انشعابات غیرمجاز هم همینطور است.

باید از بروز تخلف در مقدمه کار جلوگیری شود تا نوبت به دستگاه قضایی نرسد

رئیس قوه قضاییه افزود: باید از بروز تخلف در مقدمه کار جلوگیری شود تا نوبت به دستگاه قضایی نرسد. انشعابات غیرمجاز اگر در مقدمه کار توسط وزارت نیرو دنبال شود، نوبت به دستگاه قضایی نمی‌رسد. اگر در مقدمات کار امر غیرمجازی انجام شد، باید توسط دستگاه‌های اجرایی دنبال شود و مورد تاکید ماست که اینگونه عمل شود.

رئیس قوه قضاییه در ارتباط با سیل شیراز خاطرنشان کرد: پرونده سیل شیراز به دادگاه رفت و با افرادی که قصور کرده بودند، برخورد شد؛ اما کار درستی که بتواند زمینه پیشگیری از وقوع این حوادث را فراهم کند، لایروبی بود تا حادثه مهمی نداشته باشیم. ترک فعل‌ها باید دنبال شود و شخصی که در زمان مسئولیت خودش کاری را که باید انجام می‌داده، انجام نداده، باید پیگیری شود و اگر ترک فعل او موجب خسارت شده، باید دنبال شود.

توسعه داوری و میانجیگری یکی از برنامه‌های دستگاه قضایی است

آیت الله رئیسی بیان کرد: در تمام کشور از توسعه داوری، میانجیگری و اقدامات شورای حل اختلاف که می‌تواند صلح و سازش را قبل از اینکه پرونده‌ای بخواهد وارد دستگاه قضایی شود، محقق کند، حتما استقبال می‌کنیم. یکی از برنامه‌های این دوره، توسعه داوری و میانجیگری است و توسعه این قضیه می‌تواند به کاهش پرونده‌ها کمک کند. 

رئیس قوه قضاییه افرود: لایحه شورای حل اختلاف را اصلاح کردیم و وزیر دادگستری قول داده که این لایحه در اسرع وقت در دولت مطرح شود و به مجلس برود که هم وضعیت کارمندان روشن شود و هم صلاحیت‌های قانونی شورای حل اختلاف مشخص گردد و ان‌شاءالله وضعیت شورای حل اختلاف ظرف چند ماه آینده کاملا مشخص شود.

وی با اشاره به ضرورت تمرکززدایی بیان کرد: ما با تمرکززدایی موافق هستیم و هر مسئولیتی که در استان بتوان آن را انجام داد، موافقیم که به مرکز کشیده نشود. همچنین درباره مشکلات معیشتی و رفاهی و ساختمان‌ها و ابزار و تجهیزات نیز معاون برنامه ریزی به جای جای استان سرکشی کرده و مسائل بررسی شده و در جلسه عصر که با حضور مسئولان عالی استان برگزار می‌شود، همه موارد بررسی شده با حضور روسای  کلیه سازمان‌ها و رئیس کل دادگستری و امام جمعه و استاندار مطرح خواهد شد و تا جایی که بتوانیم برای برخی از موارد در استان فکری اندیشیده و مابقی موارد را در مرکز دنبال می‌کنیم.

آیت الله رئیسی در ادامه عنوان کرد: موضوع بحث ما بیان گزارش مرکز و گزارش استانی برای رفع مشکلاتی است که در این رابطه باید صورت گیرد.

رئیس قوه قضاییه درباره همکاران زندان‌ها و گزارشی که ارائه شد، گفت: از زحمتی که همکاران در رابطه با زندان‌ها طی این مدت داشته اند، خبر دارم. دادن مرخصی‌ها کار آسانی نبود؛ اما این سختی را تحمل کردند و حتی بعضا به دلیل اینکه همکاران ما باید کار را در آن اوضاع انجام می‌دادند، خودشان در زندان و هم در دادگستری‌ها به کرونا مبتلا شدند.

وی ادامه داد: این افراد سعی می‌کردند که وظیفه سازمانی خود را انجام دهند که جا دارد هم برای بیماران دعا کنم و هم برای همکارانی که بحمدالله شفا پیدا کردند، از خداوند متعال تداوم سلامت آن‌ها را مسالت کنم.

آیت الله رئیسی در بخش پایانی سخنان خود با اشاره به فرمایشات روز چهاردهم خرداد مقام معظم رهبری در تبیین شخصیت امام (ره)، با تاکید بر لزوم تحول خواهی و تحول گرایی اذعان کرد: ماموران، امت، مسئولان و مدیران باید در تحول گرایی و تحول خواهی حتما به امام امت(ره) و رهبری معظم انقلاب تاسی و در حوزه خود تحول ایجاد کنند.

آیت الله رئیسی تصریح کرد: افراد باید وضع موجود و وضع مطلوب را ببینند و برای نزدیک شدن وضع موجود به وضع مطلوب تلاش کنند و این معنای تحول است.

رئیس دستگاه قضایی در ادامه گفت: افراد باید ببینند تفاوت بین وضع موجود و وضع مطلوب چیست و انتظار مردم از دادگستری تراز انقلاب اسلامی و سازمان اداری کشور چیست.

ناسلامتی، رشوه، فساد، کجی ها و پارتی بازی‌ها در نظام اداری کشور نباید باشد

وی افزود: آنچه که در بستر گام دوم باید اتفاق بیفتد، تحولی است که باید نظام اداری کشور را نظام تراز انقلاب اسلامی کند.

آیت الله رئیسی تاکید کرد: مطلقا ناسلامتی، رشوه، فساد، کجی ها و پارتی بازی‌ها در نظام اداری کشور نباید باشد و مدیران و مسئولان ما نسبت به هر گونه ناسلامتی در نظام اداری کشور باید حساس باشند.

رئیس قوه قضاییه با تاکید بر لزوم توجه به مشکلات مردم عنوان کرد: مدیران و مسئولان باید نسبت به حل مشکلات مردم به ویژه مشکلات معیشتی آن‌ها حساس باشند.

رئیس قوه قضاییه در ادامه با اشاره به لزوم توجه به موضوع اقتصاد و فرهنگ گفت: استان فارس، استان فرهنگ دوست و شعر و ادب است و استانی است که رفتار‌های آن می‌تواند برای کشور الگو باشد. در اینجا ذخایر ارزشمند شعر و ادب وجود دارد و بزرگانی از علما را داریم.

وی با اشاره به جایگاه فرهنگ بیان کرد: حقیقتا مسئولان و دست اندرکاران فرهنگی باید نسبت به مسائل فرهنگی حساس باشند؛ چرا که فرهنگ می‌تواند ملیت، اسلامیت و تمدن و مدنیت را برای جامعه ما به عنوان یک ذخیره ارزشمند حفظ کند.

آیت الله رئیسی افزود: این موضوع می‌تواند زمینه بسیاری از هنجار‌ها و رفع ناهنجاری‌های اخلاقی و اجتماعی باشد. اگر مراقبت نکنیم، آسیب‌های اجتماعی به جرم تبدیل خواهد شد و وقتی به جرم تبدیل شد، دستگاه قضایی باید با آن برخورد کند.

تلاش در جهت به حداقل رساندن آسیب‌های اجتماعی

رئیس قوه قضاییه با تاکید بر لزوم تلاش در جهت به حداقل رساندن آسیب‌های اجتماعی گفت: تمام دست اندرکاران فرهنگی، اقتصادی، پولی و مالی کشور تلاششان این باشد که ناهنجاری‌های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی نداشته باشیم. ما در حوزه پیشگیری حرفمان این است: وقتی با ناهنجاری‌های اجتماعی و اقتصادی درست برخورد نشود، به جرم، فساد اقتصادی و اجتماعی تبدیل خواهد شد که در دادسرا و دادگاه می‌آید و باید با آن برخورد شود.

وی با تاکید بر لزوم پیشگیری از وقوع جرم عنوان کرد: تاکید دارم همه دستگاه‌های مسئول، الگوساز و فرهنگ‌ساز در این رابطه تلاش کنند و نگذارند که مساله تبدیل به یک ناهنجاری، آسیب و سپس تبدیل به یک جرم شود و نوبت به دستگاه قضایی برسد.

گفتنی است در ابتدای این دیدار، حجت الاسلام والمسلمین موسوی نیز در ابتدای این مراسم با بیان اینکه مهمترین اولویت دادگستری استان فارس استفاده از ظرفیت‌های دانشگاهی، نخبگان و حوزوی است، گفت: با بهره‌گیری از این ظرفیت‌ها توانستیم سرمایه اجتماعی را افزایش دهیم.

وی افزود: کاهش قریب به ١١هزار پرونده در سال گذشته یکی از مهمترین اقدامات این استان است.

رییس کل دادگستری استان فارس، افزود: کاهش در پرونده‌های بلندمدت در این استان محسوس است و در حال حاضر تنها ٨٢ پرونده بالای دو سال وجود دارد.

حجت الاسلام والمسلمین موسوی در ادامه بار دیگر کاهش جمعیت کیفری در این استان را مورد اشاره قرار داد و گفت:قریب ٧۵٠٠ زندانی در ماه‌های اخیر به مرخصی رفته آمد.

حیدر آسیابی نیز با بیان اینکه در حال حاضر امنیت استان فارس در بهترین وضعیت در سه دهه گذشته قرار داد، گفت: پرونده‌های معوق بالای ۶ ماه در دادسرای شیراز تنها ٧٧۶ مورد است که خوشبختانه در حال کاهش این آمار هستیم.

دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان فارس بیان داشت: در سال جاری تنها شاهد ٢ فقره قتل بودیم که این نشان از کاهش قتل نسبت به سال گذشته دارد.

ابراهیمی مدیرکل زندان‌های استان فارس گفت: ٢۶٠٠ زندانی با استفاده از ظرفیت‌های قانونی آزاد شده‌اند و این موضوع باعث جلوگیری از شیوع کرونا شده است.