آیت الله رئیسی در جمع قضات و کارکنان دادگستری استان یزد:

وقتی کسی به دادگاه می‌آید، با لحن و ادبیات مناسب با وی سخن بگویید

رئیس قوه قضاییه خطاب به قضات و کارکنان دادگستری استان یزد گفت: وقتی کسی به دادگاه می‌آید، با لحن و ادبیات مناسب با وی سخن بگویید؛ چرا که آن فرد در محافل خانوادگی موضوع و نحوه برخورد شما را بیان میکند.

به گزارش اداره کل روابط عمومی قوه قضاییه، آیت الله رئیسی رئیس قوه قضاییه در جمع قضات و کارکنان دادگستری استان یزد گفت: از همه کسانی که برای رضایت عمومی مردم نسبت به دادرسی در دادگستری تلاش می‌کنند، کمال تشکر را دارم.
 
وی بیان داشت: حفظ دارالعباده التزامات و اقتضائاتی دارد که باید به آن ملتزم شد. اگر مجموعه دارالعباده بخواهد همچنان منشاء آثار و برکات برای مردم استان و برای گردشگران داخلی و خارجی باشد، باید هویت فرهنگی دارالعباده حفظ شود.
 
آیت الله رئیسی تصریح کرد: بسیاری تلاش کردند تا با دلدادگی‌شان به خدا و با اتکا به حضرت حق و جانفشانی خود در راه خدا، تابلوی دارالعباده ایجاد شود و این کوی و دیار به نام عبادت مزین شود و باید از این دیار و شهر صیانت شود که همچنان هویت و فرهنگ عبادتی خود را داشته باشد.
 
رئیس قوه قضاییه یادآور شد: اگر از این دارالعباده صیانت نشود، شیاطین این هویت را تهدید می‌کنند و نمی‌گذارند این هویت و نام بلند برای دارالعباده بماند. افزایش آسیب‌های اجتماعی، مفاسد اقتصادی و ناهنجاری‌هایی که مردم و مومنان متدین را رنج می‌دهد، متناسب با دارالعباده نیست و باید در مهار آن‌ها تلاش شود.
 
مسئولیت پیشگیری بر عهده همه دستگاه‌های فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی است
 
وی افزود: در این جهت باید همه مدیران و مسئولان در این صیانت نقش ایفا کنند؛ لذا مدیرانی که در حوزه پیشگیری فعال هستند، باید تلاش کنند. مسئولیت پیشگیری بر عهده همه دستگاه‌های فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی است. در نظام مالی و پولی باید از ناهنجاری‌های پولی و بانکی پیشگیری شود؛ تصمیم سازان و تصمیم گیران مسائل اجتماعی باید در کاهش ناهنجاری‌های اجتماعی و دست‌اندرکاران امور فرهنگی باید در کاهش ناهنجاری‌های فرهنگی تلاش کنند و دیده‌بان‌های تیزبینی که در جایگاه رصد و دید‌ه‌بانی تکیه زده‌اند، باید از این دارالعباده صیانت کنند.
 
آیت الله رئیسی یادآور شد: باید در این دارالعباده از چهره‌های نورانی و اثرگذار در جامعه مانند حاج عبدالکریم حائری، موسس حوزه علمیه قم، آقای سید محمد کاظم یزدی و سرداران رشید اسلام که از این استان و مجموعه سپاه و لشکر الغدیر یا در بخش‌های دیگر ایفای نقش کردند، صیانت کرد.
 
وی افزود: قاضی پاک‌دست، پاک چشم و شجاع ما که در جای جای استان احکام نورانی و عادلانه صادر می‌کند، نشان می‌دهد که اخلاص این افراد حفظ کننده مجموعه دارالعباده است. قاضی نفوذ ناپذیری که در این استان حب و بغض شخصی خود را در تصمیم‌گیری دخالت نمی‌دهد، باعث افتخار و قوت مجموعه ماست.
 
وی افزود: قاضی‌ای که علیرغم همه نیاز‌های زندگی‌اش امروز با صلابت، شجاعت و عزت، نفوذ ناپذیر است و با عزت نفس به کار خود ادامه می‌دهد، سرمایه‌ای بزرگ برای دستگاه قضایی است.
 
آیت الله رئیسی با اشاره به تاثیرگذاری آیت الله صدوقی تاکید کرد: شعاع اثرگذاری آیت‌الله آقای صدوقی، شعاع یزد نبود. من اول طلبگی یادم هست که طبس زلزله شده بود؛ من هم به عنوان نوجوانی درجمع طلاب به سمت طبس رفته بودم. آنجا درطبس آقای صدوقی سخنرانی می‌کردند؛ دایره وجودی ایشان به عنوان یک چهره اثرگذار مخلص تنها برای استان یزد نبود و استان‌های مختلف نیز اثرگذاری ایشان را قبول داشتند و حرف ایشان تاثیر بسزایی داشت. نه تنها بعد از انقلاب که قبل از انقلاب هم اینگونه بود و ایشان همیشه یک چهره اثرگذار بود.
 
رئیس قوه قضاییه در ادامه با بیان اینکه باید آمار ورودی پرونده‌ها دراستان یزد بررسی شود، خاطر نشان کرد: باید بررسی کنیم چه راهکار‌هایی برای کاهش پرونده‌ها وجود دارد و برای کاهش جرم چه باید کرد. استان یزد همیشه به عنوان یک استان الگو هم به لحاظ خانوادگی، هم به لحاظ اجتماعی و هم به عنوان شعار سه واژه‌ای که در مفهوم خود سه مفهوم گسترده دارد، " قنوت، قنات، قناعت"همیشه الگو بوده است
 
آیت الله رئیسی اضافه کرد: با تلاش مضاعف باید کاری کرد تا این موضوع حفظ شود؛ نه فقط صیانت شود؛ بلکه ارتقاء بخشیده شود.
 
وی با بیان اینکه ما در این استان و سایر استان‌های کشور رویش‌های زیادی داشتیم، گفت: این رویش‌ها کاملاً جای شکرگزاری  دارد، جوانان برومندی در این استان در حوزه علم، دانش و فناوری نقش‌آفرین بودند؛ جوانان قرآنی و چهره‌های اثرگذار در حوزه‌های مختلف، جبهه و جنگ و دفاع مقدس و دفاع از حرم از افتخارات و رویش‌های قابل افتخار است.
 
رئیس قوه قضاییه تصریح کرد: باید تلاش کرد این استان به برکت تلاش پیشینیان و به برکت خون مطهر شهیدان و تلاش مجاهدان همینگونه بماند و از این دارالعباده صیانت شود و نسبت به استان‌ها و مناطق دیگر اثرگذار باشد. در اینجا نقش عدلیه بسیار مهم است.
 
وی با اشاره به نقش دادگستری و ساز و کار‌های وابسته به قوه قضاییه گفت: یک بخش پیگیری کردن پیشگیری از وقوع جرم است که باید مجدانه در پیشگیری از وقوع جرم فعالیت شود. باید کمک دستگاه‌های اجرایی، فرهنگ ساز و الگوساز و بخش‌های مختلف در حوزه پیشگیری از وقوع جرم به عنوان یک اصل اساسی مورد توجه همه دست‌اندرکاران و مدیران باشد و در نهایت این موضوع به کاهش جرائم و ناهنجاری‌های اجتماعی و طلاق و آسیب‌های اجتماعی که زیبنده نظام اسلامی ما نیست، بیانجامد.
 
قرار نبود شورای حل اختلاف کار قضایی کند
 
رئیس قوه قضائیه تصریح کرد: از قدیم کار‌های ریش سفیدی به ویژه در این استان و منطقه مرسوم بوده است و مسائل را در بازار و کوی و برزن با سازش حل می‌کردند و اساس ایجاد شورای حل اختلاف نیز برای همین بوده است.
 
وی گفت: قرار نبود شورای حل اختلاف کار قضایی کند؛ اگر اینگونه بود، می‌گفتیم دادگستری را توسعه دهیم و شعبه و کارمند اضافه می‌کردیم؛ لذا قرار به ایجاد دادگستری دیگری نبود؛ بلکه هدف از تشکیل شورا، حل اختلاف بود؛ همان چیزی که ریشه در فرهنگ اسلامی و ملی ما دارد؛ یعنی مسائل با صلح و سازش و ریش سفیدی حل شود.
 
آیت الله رئیسی با اشاره به گزارش ارائه شده در مورد شورای حل اختلاف با نگاه افتخاری بودن فعالیت‌های آن تصریح کرد: این گزارش در همین راستا بود. اگر می‌خواستند سازمانی به دادگستری اضافه کنند، باید در نظر می‌داشتند که سازمان نیازمند سازوکار، کارمند و ساختمان است؛ اما گفتند ما می‌خواهیم یک مجموعه اضافه کنیم با یک ماموریت دیگر که سوای ماموریت دادگستری است.
 
وی اضافه کرد: با لایحه‌ای که در مورد شورای حل اختلاف تهیه شده است، هم کادر آن تعیین تکلیف خواهند شد و هم مجموعه کار شورای حل اختلاف همچنان افتخاری خواهد بود. البته کسانی که حل اختلاف می‌کنند، فعالیتشان جنبه افتخاری خواهد داشت؛ نه کادر؛ کادری که در دبیرخانه، بایگانی و اداری است، باید وضعیت استخدامی اش روشن شود؛ اما کسانی که می‌خواهند در این میدان کار حل اختلاف کنند، طبیعتا می‌توانند افتخاری باشند. هر آنچه که با شکایت شاکی خصوصی آغاز و با رضایت شاکی خصوصی ختم شود، حتما باید به شورای حل اختلاف ارجاع شود؛ چه میزان آن ۱۰۰ میلیون و یا چند میلیارد باشد؛ لذا نباید قضات‌مان را درگیر این مسائل کنیم. قضات باید به پرونده‌های مهم رسیدگی کنند.
 
لایحه شورای حل اختلاف که تهیه شده است، مشکلات این مجموعه را حل می‌کند
 
رئیس قوه قضائیه تصریح کرد: اگر موضوع با صلح و سازش قابل حل است، عدد آن مهم نیست؛ اما اگر قرار بر رسیدگی بود، رسیدگی کار قاضی است و جای آن در دستگاه قضایی است با ساز و کاری که در دادگاه‌های بدوی و تجدید نظر وجود دارد.
 
وی تصریح کرد: نوید می‌دهم لایحه شورای حل اختلاف که تهیه شده است، مشکلات این مجموعه را حل می‌کند. انشاءالله دوستان موضوع را پیگیری کنند که از دولت زودتر به مجلس برود و به زودی تکلیف آن مشخص شود. اعتقاد ما این است که کار شورای حل اختلاف صلح و سازش و اختلافی است.
 
رئیس دستگاه قضا تصریح کرد: در مورد کارمندان دادگستری کسانی که زمینه ارتقاء داشته باشند و بتوانند قاضی شوند، ما حتماً موافقیم؛ چرا که این افراد تجربه کافی دارند و با کار آشنا هستند. اگر شرایط قانونی، مدرک تحصیلی و سنوات و سایر موارد احراز شود، در این زمینه مشکلی وجود ندارد.
 
کوچکترین ناسلامتی پذیرفتنی نیست
 
وی افزود: کوچکترین ناسلامتی در مجموعه نظارتی، قضاوتی و مجموعه‌ای که خودش ماموریت دارد سلامت دستگاه‌های دیگر را تضمین کند، پذیرفتنی نیست.
 
وی با بیان اینکه ما همواره نسبت به سلامت دستگاه قضایی تاکید داشته ایم، گفت: به این موضوع توجه داشته باشید که با وجود همه ارتباطاتی که دستگاه قضایی باید با بخش‌های مختلف از جمله وکیل، کارشناس و ضابط داشته باشد، باید این ارتباطات کاملا ضابطه‌مند و قانونمند باشد و دادگستری باید کوچکترین ناسلامتی را برنتابد که کم آن نیز زیاد است و به هیچ عنوان کوچکترین ناسلامتی در مجموعه نظارتی، قضاوتی و مجموعه‌ای که خودش ماموریت دارد سلامت دستگاه‌های دیگر را تضمین کند، پذیرفتنی نیست و اصل در این قضیه همت تک تک شماست و همه شما که در این میدان هستید، خودتان بهترین ناظر هستید.
 
وقتی کسی به دادگاه می‌آید، با لحن و ادبیات مناسب با وی سخن بگویید
 
آیت‌الله رئیسی با اشاره به پخش کلیپی بی‌پرده و صریح که پیش از آغاز سخنرانی وی در جمع قضات و همکاران قضایی با موضوع نگاه ارباب رجوع به مجموعه قضایی پخش شد، گفت: امروز صحبت‌ها و نگاه ارباب رجوع را شنیدید و دیدید، یک روز فیلم‌های عملکرد همه ما را در درگاه الهی به نمایش می‌گذارند.
 
وی تصریح کرد: وقتی کسی به دادگاه می‌آید، با لحن و ادبیات مناسب با وی سخن بگویید؛ چرا که آن فرد در محافل خانوادگی موضوع و نحوه برخورد شما را بیان میکند. بدانید تمام آنچه که مربوط به رفتار‌هاست باید در آن تجدیدنظر جدی شود. خداوند به بهترین خلقش نبی مکرم اسلام (ص) اینگونه خطاب می‌کند که "ای پیغمبر اگر بداخلاق باشی مردم از اطرافت کنار می‌روند"؛ بنابراین برخورد مناسب با مردم و ارباب رجوع مهم است و باید راهنمایی‌ها و توضیحات لازم به مراجعه کننده داده شود. بحث خلاف قانون کردن مطرح نیست؛ بلکه با مهربانی برخورد کردن یکی از مهمترین اصول کاری است. شما در این جایگاه ملجاء و پناهگاه مردم هستید.
 
نظام بهره‌وری اصلاح، متحول و عادلانه شود
 
آیت‌الله رئیسی ادامه داد: گاهی قاضی یک روز وقت می‌گذارد و با حوصله حرف اصحاب دعوا را گوش می‌کند و اوراق پرونده را با دقت مطالعه می‌کند؛ به این کار با کیفیت عدد نمی‌توان داد و از معاونت راهبردی قوه قضاییه خواسته‌ام حتماً نظام بهره‌وری اصلاح، متحول و عادلانه شود تا کمیت و هم کیفیت را همزمان پوشش دهد.
 
وی با تاکید بر اینکه ما آمار ساختگی از کسی نمی‌خواهیم، گفت: آمار باید در هر جای کشور دقیق باشد. اگر آمار دقیق نباشد، در مقام تصمیم‌گیری و تصمیم‌سازی، دولتمردان و مسئولین و ما را به اشتباه می‌اندازد. آمار دقیق منشاء تصمیم گیری دقیق و عادلانه است.
 
رئیس قوه قضاییه در مورد مشکلات معیشتی و رفاهی که یکی از نکات مورد اشاره در جلسه بود، گفت: قبل از اینکه به استان یزد بیاییم، یک گروه ۳۰ الی ۴۰ نفره از معاونت راهبردی قوه قضاییه، معاونت مالی و پشتیبانی و سایر معاونت‌های قوه قضاییه به اینجا آمدند و تمام مشکلات قضایی استان را بررسی کردند. در حال حاضر نیز هشت گروه و هشت هیات از همکاران در بخش‌های ستادی یزد و ۹ گروه در شهرستان‌های استان وضعیت را بررسی می‌کنند و انشاءالله امشب در جلسه شورای عالی قوه قضاییه تمام گزارشات را می‌بینیم و از مهمترین گزارشات همین نیازمندی‌های معیشتی، رفاهی و سایر کمبود‌هایی است که می‌توانیم با حضور مسئولین مربوطه، فی المجلس حل کنیم و برای تصمیم گیری نیازی به تهران ندارد. در مورد مسائلی که در اینجا حل نشود، موضوعات در تهران دنبال می‌شود و ما این سفر را از دستور کار خارج نمی‌کنیم و سعی می‌شود موارد از قلم نیفتد.
 
بنا را بر این بگذاریم تا در دادگستری پرونده معوقه نداشته باشیم
رئیس قوه قضائیه تصریح کرد: ما همه مامور به تحول هستیم. یکی از مسائل در رابطه با تحول اطاله دادرسی است. همکاری جدی در این رابطه نیاز است تا وضعیت را متفاوت با قبل از دستورالعملی که صادر شده قرار دهیم و به همکاری تک تک همکاران در این زمینه نیاز است.
 
وی افزود: نسبت به پرونده‌های مانده با حفظ دقت در کار با حضور بیشتر از موعد به عنوان مثال در بعدازظهرها، ۵ شنبه‌ها و یا روز‌های تعطیل به سرعت به این پرونده‌ها رسیدگی شود و بنا را بر این بگذاریم تا در دادگستری پرونده معوقه نداشته باشیم. البته این آمار در استان یزد بالا نیست؛ ولی انتظار جدی ما این است که در دو ماهی که به پایان سال مانده، تلاش مضاعفی شود تا پرونده معوق نداشته باشیم و این کار از دست شما برمی آید و انشاءالله در این تحول همه شما نقش آفرینی کنید. در سراسر کشور بنای ما بر این است که در یک موعد مقرر این گام برداشته شود؛ چرا که مقام معظم رهبری نیز فرمودند برای کارهایتان زمان‌بندی داشته باشید.
 
وی اضافه کرد: اطاله دادرسی را برای دادگستری‌ها پسندیده نمی‌دانیم و بدنبال این هستیم که پرونده‌ها با کمک همکاران در سراسر کشور به روز و به هنگام شود که این اتفاق با همکاری همکاران مومن و با انگیزه شدنی است.
 
وی اضافه کرد: از این که توفیق حضور در خدمت شما حاصل شد، خرسندم. انشاءالله این دیدار‌ها بیشتر شود. امسال تصمیم گرفتیم تمام استان‌ها را بازدید کنیم. انشالله فرصت شود و برنامه‌ریزی می‌کنیم که این موضوع اتفاق بیفتد. البته صِرفِ آمدن ملاک نیست و ملاک این است که اتفاقی بیفتد.
 
وی اضافه کرد: یکی از اتفاقاتی که می‌تواند در استان یزد رخ دهد، همین به روز شدن پرونده هاست که انشاءالله به دست توانای همکاران ما انجام شود.
 
وی اضافه کرد: انشاءالله خداوند در اجرای عدالت و حق به ما توفیق دهد و چشمان و گوش‌های ما را باز کند تا بتوانیم بفهمیم، بدانیم، بشنویم و حکمت آموز و حکمت‌آمیز سخن بگوییم و بتوانیم دقیق و بر اساس عدالت تصمیم بگیریم.
 
وی در پایان ضمن تشکر از همکاران تصریح کرد: ان‌شاءالله دوستان موارد مطرح شده را پیگیری و نتایج را اعلام خواهند کرد.