دکتر رئیسی در آیین جایزه کتاب سال:

کتاب وسیله انتقال علم، فرهنگ، ادب، هنر و احوال پیشینیان به عصرها و نسل‌ها است/ فضای دیجیتال را باید وسیله‌ای برای رونق بخشیدن به کتاب و کتاب‌خوانی دید/ ضرورت قلم زدن در عرصه آثار تمدنی ایران اسلامی برای عموم ملت‌ها، فرهنگ‌ها، زبان‌ها و گویش‌ها

رئیس جمهور با اشاره به اینکه امروز با وجود همه ابزارهای ارتباطی و اطلاعاتی نوین که در اختیار بشر قرار دارد، کتاب همچنان جایگاه والای خود را حفظ کرده است، خاطرنشان کرد: فضای دیجیتال و مجازی باید وسیله و بستر مناسبی برای رونق بخشیدن به کتاب و کتاب‌خوانی دیده شود.

دکتر سید ابراهیم رئیسی پیش از ظهر امروز چهارشنبه در آیین «چهل و یکمین جایزه کتاب سال» و «سی و یکمین جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران» با تبریک فرارسیدن سالروز بعثت نبی مکرم اسلام (ص) و نیز ایام پیروزی انقلاب اسلامی، این جلسه را به اعتبار ارتباط آن با کتاب بسیار ارزشمند توصیف و تصریح کرد: پرداختن به کتاب به عنوان آینه تمام نمای علم، فرهنگ، ادب، هنر و احوال پیشینیان و وسیله‌ای برای انتقال ارزش‌ها به عصرها و نسل‌ها بسیار اهمیت دارد.

رئیس جمهور با اشاره به همزمانی آیین تجلیل از کتاب و مولفان و نویسندگان کتاب با سالروز بعثت پیامبر خاتم، افزود: مبنا و پایه رسالت پیامبر گرامی اسلامی نیز کتاب بود. پیامبر با کتاب به بشر چگونه زیستن، اندیشیدن و برخورداری از عقیده و اخلاق کریمه و عمل صالح داشتن را آموخت و انسان و جامعه بشری را به سوی مدینه‌النبی و جامعه قرآنی هدایت کرد.

دکتر رئیسی با بیان اینکه کتاب مبنای تربیت عقلانی، اخلاقی و قانونی بر پایه‌ بایدها و نبایدهای انسان در زندگی است، اظهار داشت: قلم و کتاب همواره و بسیار مورد تجلیل و تکریم بوده و هستند، اما نه هر قلمی، بلکه قلم و مسطور قلمی که مسئولانه بنگارد و هدف آن هدایت، سعادت و نجات انسان باشد.

رئیس جمهور افزود: مسطور قلمی مورد سوگند خداوند است که با هدف صعود انسان، شناخت زندگی و مسائل او و ارائه راهکارهای حل این مسائل را مورد توجه قرار دهد. اگر قلمی در این جهت حرکت کند بسیار ارزشمند است.

دکتر رئیسی در ادامه با بیان اینکه ما پیشینیان را به واسطه قلم‌شان می‌شناسیم گفت: همه شناخت ما از گذشته به واسطه آن چیزهایی است که نگارش یافته و ثبت شده است. شناخت ما از علما، فقها و مفسران ناشی از آثار قلمی و تراوشات اندیشه‌ای و ذهنی آنان است که به نگارش درآمده است.

رئیس جمهور با اشاره به اینکه امروز با وجود همه ابزارهای ارتباطی و اطلاعاتی نوین که در اختیار بشر قرار دارد، کتاب همچنان جایگاه والای خود را حفظ کرده است، خاطرنشان کرد: فضای دیجیتال و مجازی باید وسیله و بستر مناسبی برای رونق بخشیدن به کتاب و کتاب‌خوانی دیده شود.

دکتر رئیسی همچنین تاکید کرد که نویسندگان و مولفان کتاب باید در کنار توجه به کسب درآمد، از جایگزین شدن تالیف کتاب و انتقال علم، دانش، فرهنگ، تاریخ و حقیقت با یک شغل برای کسب درآمد احراز کنند و اضافه کرد: شایسته است زندگی کسانی که در رابطه با تالیف کتاب مسئولانه تلاش می‌کنند به شکل مناسبی تامین شود تا جایگاه نوشتن کتاب به وسیله کسب درآمد تنزل داده نشود.

 

دکتر رئیسی اصحاب کتاب و خالقان آثار فاخر و ارزشمند در این حوزه را در زمره خواص جامعه دانست و گفت: ‌طبعا این جایگاه مسئولیت و انتظارات خاصی از این قشر در جامعه ایجاد کرده که از جمله آنها صیانت از فرهنگ و تمدن غنی کشور و صیانت از جامعه در برابر انحرافات فکری، اخلاقی و اجتماعی است.

رئیس جمهور در ادامه سه موضوع «کودک و نوجوان»،‌ «معرفی آثار تمدنی ایران» و «توجه به نویسندگان، مولفان و مترجمان» را از جمله موضوعات اولویت‌دار کشور در حوزه کتاب عنوان کرد و افزود: کسانی که می‌توانند در حوزه کودک و نوجوان قلم بزنند، باید برای آینده‌سازان کشور بیشتر فعالیت کنند.

دکتر رئیسی بر اهمیت قلم زدن در عرصه آثار تمدنی ایران اسلامی برای عموم ملت‌ها، فرهنگ‌ها، زبان‌ها و گویش‌ها به عنوان دومین نیاز اولویت‌دار کشور در حوزه کتاب تاکید کرد و گفت‌: زمانی که به دیگر کشورها سفر می‌کنیم و از مراکز و دانشگاه‌های آنها بازدید می‌کنیم متوجه می‌شویم چه اندازه در این حوزه کمبود داریم. با توجه به اینکه بسیاری از آنان به اندازه ما غنای تاریخی و فرهنگی ندارند این وظیفه صاحبان قلم است که برای معرفی آثار تمدنی ایرانی-اسلامی کارهای بزرگی صورت دهند.

رئیس جمهور از توجه خاص به مؤلفان، نویسندگان و اصحاب فکر و اندیشه به عنوان سومین نیاز کشور در حوزه کتاب و قلم نام برد و تصریح کرد: مخاطب اول در این زمینه مسئولین دولت در دستگاه‌های اجرایی هستند که باید به این قشر توجه خاص و ارزشمند توجه کنند. این قشر البته دارای مناعت طبع بوده و حاضر نیستند احساس نیازشان مشهور و آشکار باشد، لذا باید همواره ارجمند شمرده شوند و اگر آنها برای رفع نیاز خود به ما مراجعه نمی‌کنند، این ما هستیم که باید به آنها مراجعه کنیم.