در جمع قضات و کارکنان دادگستری استان کردستان؛
آیت الله رئیسی: برای ایجاد تحول همه اجزای سازمان باید سهم داشته باشند و نقش ایفا کنند
رئیس قوه قضاییه حرکت جهادی را لازمه تحول در دستگاه قضایی عنوان کرد و گفت: برای ایجاد تحول همه اجزای سازمان باید سهم داشته باشند و نقش ایفا کنند.
به گزارش اداره کل روابط عمومی قوه قضاییه، آیت الله رئیسی، رئیس قوه قضاییه در جمع قضات و کارکنان دادگستری استان کردستان پس از استماع اظهارات نمایندگان قضات و کارکنان دادگستری با بیان اینکه به آمار و عدد بسنده کردن حتما کافی نیست، تصریح کرد: پروندههایی در دستگاه قضایی داریم که یک پرونده جای ده پرونده است. به عدد تنها نباید بسنده شود؛ ولی عدد یکی از شاخصها برای بهره وری است و شاخصهای دیگر باید در کنارش مورد توجه قرار گیرد.
آیت الله رئیسی در مورد تامین نیروی اداری خاطرنشان کرد: یکی از دغدغههای ما این است که در حال حاضر ۶ هزار نفر در سال ۹۶ امتحان داده اند و بنده از ابتدای ورود مدام پیگیر جذب این افراد هستم؛ چون ما به نیروی انسانی نیاز داریم و این موضوع هم مسئله ماست و موضوع آنها.
وی افزود: در این زمینه به مشکل بودجهای برخورد کردهایم و همکاران از طریق سازمان برنامه موضوع را دنبال میکنند.
رئیس قوه قضاییه ابراز امیدواری کرد که همه این تعداد جذب شوند و بیان داشت: مسئله رفع مشکل نیروی انسانی در تهران و استانها از مسائل مهم به شمار میرود.
آیت الله رئیسی با استناد به گزارشی که پیش از سفر به کردستان از سوی رئیس کل دادگستری استان و بازرسان و معاونت راهبردی به وی ارسال شده بود، تصریح کرد: این گزارشها را ملاحظه کردم و کمبودها شهر به شهر و واحد به واحد منتقل شده است که باید این کمبودها رفع شود و به دنبال رفع آن هستیم.
وی با تاکید بر اینکه حرکت باید یک حرکت جهادی باشد، افزود: در این استان دیدید و شنیدید یارانی از مهاجرین و انصار هم کردستانی و هم کسانیکه در کنار کردستانیها قرار گرفتند و از آن در مقابل اشرار، ضد انقلاب و دشمنان دفاع کردند، مردانه ایستادند تا امروز کردستان از نعمت امنیت برخودار باشد و این موضوع از نعمتهای الهی است.
رئیس قوه قضاییه خطاب به قضات و کارکنان دادگستری استان کردستان، اظهار کرد: ثمره خون مطهر شهیدان که این نظام و انقلاب و دادرسی عادلانه و مزه شیرین عدالت در کام مردم قراردادن است باید به دست ما اتفاق بیفتد؛ لذا نباید مشکل کمبود نیروی انسانی باعث بر زمین ماندن کار شود، کمااینکه اینگونه نشده است.
آیت الله رئیسی حرکت جهادی را لازمه تحول در دستگاه قضایی عنوان کرد و گفت: برای ایجاد تحول همه اجزای سازمان باید سهم داشته باشند و نقش ایفا کنند.
وی ادامه داد: شما ممکن است نقش یک کارمند اداری معمولی و یک ماشین نویس و تایپیست را کم ببینید. حال سئوال اینجاست که آیا نقش او کم است؟ یعنی اگر دادگاه امروز حکم صادر کند، بیست روز بعد حکم و رای از تایپ بیرون آید. این موضوع چقدر موجب اطاله دادرسی است؟ آیا واقعا این اطاله دادرسی است یا اطاله در تایپ است، ولی ثمره آن را مردم میبینند که بیست روز دیر حکم دستشان رسید، پس تمام همکاران در اجرای عدالت در مجموعه قضایی و اداری کشور و مجموعه دادگستری و سازمانها نقش دارند.
رئیس قوه قضاییه با اشاره به بازدید خود از زندان مرکزی سنندج قبل از این دیدار، گفت: ظهر به زندان رفتم و بعد از نماز، از بندهای مختلف زندان بازدید کردم. کسی که در زندان است باید به وضعیتش رسیدگی شود و وضعیت کسانی که تحت قرار هستند باید روشن شود. کسانی که وضعیتشان روشن است در رابطه با قطعیت قضیه آنها باید پیگیری صورت گیرد.
آیت الله رئیسی با تاکید در زمینه بازسازی شخصیت زندانی، یادآور شد: بازسازی شخصیت زندانی به موجب قانون اساسی و قوانین موضوعه با قوه قضاییه است و اگر این بازسازی شخصیت یک زندانی درست صورت گیرد شاهد این نیستیم که فرد چند بار سر و کارش با عدلیه افتاده باشد. البته بازسازی شخصیت زندانی وبازاجتماعی کردن او فقط دست قوه قضاییه نیست ولی بخشی از آن حتما دست دستگاه قضایی است.
وی با اشاره به نقش خانواده، جامعه و سازمانهای مختلف تربیتی و وضعیت اقتصادی جامعه در باز اجتماعی کردن زندانی، تاکید کرد: در دستگاه قضایی همه در کاهش ورودی پرونده به عدلیه نقش دارند. به عنوان مثال ببینید طرح کاداستر چقدر در کاهش پروندهها نقش دارد.
رئیس قوه قضاییه گفت: جلوگیری از زمین خواریها، کوه خواریها، رودخانه خواریها و بسیاری از اموال عمومی را به غارت بردن و جلوگیری از دست اندازی به حقوق مردم و جامعه مهم است. اگر در حوزه پیشگیری، درست عمل شود شاهد بروز حوادث و تشکیل پرونده در دادگستری نیستیم.
آیت الله رئیسی با تاکید براینکه وظیفه همه مسئولان است که در این بخش اقدام کنند، افزود: مسئولان نباید بگذارند کسانی به اراضی ملی و منابع طبیعی تجاوز کنند و محیط زیست را به مخاطره بیندازند. این مسائل برای قوه قضاییه زحمت ایجاد میکند و تبدیل به پروندههایی میشود که دادگستری باید رسیدگی کند.
آیت الله رئیسی گفت: همان گونه که پیشینیان در این سرزمین با حساسیت، روحیه جهادی و انقلابی حرکت کردند و حماسه آفریدند شما نیز تلاشتان را جهادی کنید. فضایی را که امروز من و شما در آن نفس می کشیم مرهون تلاش ها و مجاهدت های این عزیزان هستیم.
آیت الله رئیسی ادامه داد: این حضور و مجاهدت بی سر و صدا و بدون اعلام در هر کوی و برزن مجاهدت خاموش است؛ تلاش و مجاهدت خاموشی که رهبر معظم انقلاب فرمودند، معنا، مفهوم و ترجمان همین مجاهدت خاموش است.
آیت الله رئیسی اضافه کرد: در سال 63 و 64 که در همدان ماموریت داشتم و ماموریت بخشی از کردستان نیز با بنده بود شاهد بودم که در این استان چه کارهایی انجام می شد و جوانان برومند ما و پیشمرگ های کرد مسلمان با تمام وجود و نداشتن امکانات چه جلوه هایی را آفریدند.
رئیس قوه قضاییه اضافه کرد: برای قدردانی از آن ها باید ثمره این مجاهدت خاموش را با همه وجود حفظ کنیم و نگذاریم خللی در آن واقع شود و متجاوزان به حقوق مردم، متخلفان و ناامن کنندگان فضای جامعه میدان پیدا کنند. دادگستری و نیروهای مسلح همه باید تلاش کنند تا فضای امنی که شهدا ، جانبازان و ایثارگران ایجاد کرده اند، همچنان برای مردم بماند؛ لذا این کار نیاز به مجاهدت، کار جهادی و انقلابی دارد.
وی در ادامه با تاکید بر تقویت شوراهای حل اختلاف گفت : در راستای حل اختلافات ، صلح و سازش و مصالحه که در فرهنگ ملی و اسلامی ما ریشه دارد معتقدیم که شوراهای حل اختلاف باید تقویت شود. در مورد اصلاح قانون، رئیس شوراهای حل اختلاف با همکاری معاونت حقوقی این موضوع را دنبال می کنند و شما نیز چنانچه نظری داشتید ارائه دهید.
رئیس قوه قضاییه تصریح کرد: وضعیت اداری همکاران و کارکنان شوراهای حل اختلاف و صلاحیت های قانونی آن ها روشن خواهد شد. اصل شورای حل اختلاف به عنوان یک تاسیس، بسیار مبارک است و ما حتماً آن را تقویت خواهیم کرد .
وی گفت: شوراهای حل اختلاف با قدرت کار خود را به ویژه در بخش هایی که در جهت صلح و سازش و کاهش ورودی پرونده به دادگستری است، انجام دهند. وضعیت کارکنان آن نیز، در اصلاحیه ای که به آن اشاره شد با تصویب مجلس مشخص خواهد شد
رئیس قوه قضاییه تصریح کرد: بخشنامه ای را ابلاغ خواهیم کرد که آن دسته از پرونده هایی که با شکایت شاکی آغاز و با رضایت شاکی خصوصی هم ختم می شود در صلاحیت شوراهای حل اختلاف قرار گیرد و قانون گذار به قاضی اجازه داده که قاضی پرونده را ارجاع دهد و در جهت صلح و سازش تلاش کند .
وی مهربانی، اقتدار و تدبیر را به عنوان سه محور مهم مورد تاکید قرار داد و گفت: مگر نمی گوییم دادگستری مرجع و پناهگاه است تمام اجزای دادگستری با مهربانی با مردم برخورد کنند و محور دوم پس از مهربانی اقتدار است.
آیت الله رئیسی با طرح این سوال که آیا اقتدار با مهربانی سازگاری دارد گفت: لازمه اقتدار، تشر زدن، راه ندادن به اتاق، اجازه نشستن به مردم ندادن نیست؛ دادگستری باید با اقتدار کار خودش را انجام دهد و این اقتدار به هیچ عنوان به معنای بی احترامی، بی ادبی و توجه نکردن به امور نیست.
رئیس قوه قضاییه اضافه کرد: در عین مهربانی، مقتدر بودن اهمیت دارد؛ یعنی بعضی احساس کنند به پدری مهربان پناهنده شده اند که این پدر هم مهربان است و هم آنقدر توانایی دارد که حق او را از ظالم بازستاند .
وی با بیان این که سومین نکته محوری تدبیر است، گفت: حتماً باید در کارها و امور با فکر و اندیشه و مدبرانه عمل شود. خداوند متعال به ما اندیشه، انگیزه و تفکر داده است؛ لذا تمام زوایای قضایا را بسنجید. 40 سال از انقلاب می گذرد و ما تجربیات و اندوخته های بسیاری داریم که باید از آن ها درس بگیریم.
آیت الله رئیسی با تاکید بر اینکه زمان آزمون و خطا سپری شده است تصریح کرد: مردم می گویند الان دادگستری چهل ساله بعد از انقلاب است. آزمون و خطا برای روزهایی بود که انقلاب نهالی نوپا بود؛ الان انقلاب درختی تنومند و شجره طیبه ای است که آثار و ثمرات آن برای جامعه اسلامی است. باید تمام مردم ببینند در این مجموعه به عنوان یک مرجع و پناهگاه کار با اقتدار انجام می گیرد .
رئیس قوه قضاییه اضافه کرد: قاضی از موضع قانون حکم می کند و حکم از موضع قانون باید با قدرت صورت گیرد. مطلقاً نباید اجازه داد کسی حریم قانون و باید ها و نبایدها را بشکند. لازمه اقتدار آن است که یک کار و اقدام همراه با موضوع شناسی و زمان شناسی انجام گیرد. این که بعد از 10 سال به یک پرونده رسیدگی شود، هیچ فایده ای ندارد و باید زمان شناسانه یعنی در زمان خودش اقدام صورت گیرد.
وی در ادامه با اشاره به اینکه حتی گاهی اقدام در غیر زمان مناسب به عکس جواب میدهد، گفت: همانهایی که دیروز طرفدار برخورد با فردی بودند و میگفتند با این فرد برخورد کنید، امروز میگویند حالا دیگر چه کارش دارید؛ چون فضا تغییر کرده است؛ لذا موضوع شناسی، زمان شناسی، اقتدار، انجام شدن کار در زمان خودش و با تدبیر عمل کردن لازمه کار و موفقیت در این عرصه است.
آیت الله رئیسی خطاب به قضات گفت: مواردی را که میتوان بدون زندانی کردن و با عدم صدور قرار منتهی به زندان، از زندانی شدن افراد جلوگیری کرد حتما مورد توجه قرار دهید. زندان را برای کسانی که واقعا جای آنها در زندان است، لحاظ کنید. واقعا کسانی که میتوانند زندان نروند، نباید به زندان بروند.
رئیس قوه قضاییه ادامه داد: زندان رفتن آثاری در روحیه فرد دارد و همانطور که معتقدیم مجرم را باید زندانی کرد، فردی که باید زندانی نشود، نباید زندانی کرد.
وی ادامه داد: اگر تشخیص قاضی این است که با وثیقه و کفالت قابل حل است، کاری کنید که پای فرد به زندان کشیده نشود.
آیت الله رئیسی با تقدیر از تلاشها و زحمات قضات و کارکنان دادگستری استان کردستان، گفت: امیدواریم در درگاه عدل الهی سربلند باشیم.
مترقف رئیس کل دادگستری استان کردستان با ارائه گزارشی در خصوص عملکرد دادگستری این استان بیان کرد:در حوزه فرهنگی، برنامههای رادیویی و تلویزیونی تهیه شد و از ظرفیت ائمه جمعه نیز استفاده به عمل آمد.
رئیس کل دادگستری استان کردستان اظهار کرد: تفاهم نامهای نیز با برخی بانکها جهت بررسی راهکارهای قانونی و به منظور رفع مشکل کارآفرینان منعقد شد.
وی با اشاره به جلوگیری از افتتاح جادههای ناایمن و رفع نقاط حادثه خیز عنوان کرد: در روند پالایش پروندههای راکد و ساماندهی پروندهها تسریع به عمل آمد
وی با اشاره به افزایش ۱۵ درصد آمار صلح و سازش بیان کرد: از کلیه مجتمعهای شوراهای حل اختلاف بازدیدهای مستمر به عمل آمد و از تمامی حوزههای قضایی، زندانها و ضابطین بازرسی به عمل آمد و با عوامل وارد کننده مواد مخدر در زندانها برخورد شد.
وی با بیان این که ۱۳۸ نفر ایثارگر در دادگستری استان کردستان داریم بیان کرد: ۱۶ درصد از کل کارکنان استان ایثارگر هستند.