ایجاد 8 زائر سرا در مکان های نزدیک به حرم مطهر/ مسأله اول در مشهد مقدس، مقوله زیارت است /رعایت معماری اصیل و اسلامی در شهر/ یک درخت هم نباید قطع شود

ایجاد 8 زائر سرا در مکان های نزدیک به حرم مطهر/ مسأله اول در مشهد مقدس، مقوله زیارت است /رعایت معماری اصیل و اسلامی در شهر/ یک درخت هم نباید قطع شود

تولیت آستان قدس رضوی با تأکید بر اینکه همکاری آستان قدس و شهرداری برای تسهیل زیارت و توسعه شهر امری اجتناب ناپذیر است، گفت: مسأله خدمت رسانی به زائران تنها نباید به محدوده حرم مطهر رضوی محدود شود و تلاش ها باید به گونه ای باشد که با استفاده از ظرفیت همه بخش های مسئول، تمامی نیازهای زائر را از مبدأ تا مقصد فراهم آوریم.

حجت الاسلام والمسلمین رئیسی طی سخنانی در دیدار با شهردار، رئیس و اعضای شورای شهر و معاونان و مشاوران شهرداری مشهد از همکاری و هم آهنگی نهاد های مسئول در امر زیارت به عنوان یک ضرورت یاد و عنوان کرد: حداقل انتظار این است که در مجموعه شهر و مدیریت شهری مشهد مقدس، مسأله زائرمحوری مورد توجه ویژه و در دستور کار قرار گیرد.

وی افزود: مشکلاتی هم چون پارکینگ، تردد، اسکان و ... در حال حاضر وجود دارد که باید با تجمیع ظرفیت ها نسبت به رفع آن ها در محدوده حرم مطهر و حریم حرم گام برداریم و بتوانیم زمینه زیارتی آسان و همراه با آرامش و معرفت را برای زائران فراهم آوریم.

عضو هیئت رئیسه مجلس خبرگان رهبری با بیان اینکه حضور زائران در مشهد مقدس محدود به تعطیلات و مناسبت ها نیست، تصریح کرد: امروز ارادتمندان حضرت رضا(ع) از هر فرصتی برای تشرف به مضجع منور ایشان استفاده می کنند و ما نیز متناسب با این امر باید یک برنامه ریزی منسجم و جامع برای خدمت رسانی در ایام مختلف سال داشته باشیم.

حجت الاسلام والمسلمین رئیسی با اشاره به هفت بند مورد تأکید مقام معظم رهبری در حکم انتصاب تولیت آستان قدس رضوی، اظهار کرد: رهبر معظم انقلاب در این حکم مسائل اساسی و بسیار مهمی را مطرح کردند که همه ما باید خودمان را مخاطب آن ها بدانیم و در راستای تحققشان گام برداریم.

وی با یاد آوری تأکیدات رهبر انقلاب اسلامی بر حمایت از محرومان و مستضعفان، گفت: ما در شهر مشهد مقدس برای زائرانی که از نظر اقتصادی متوسط به بالا محسوب می شوند، محل اسکان و پارک ماشین داریم، اما جایگاه زائران متوسط به پایین در این شهر کجاست؟ گروه های زیارتی و کاروان هایی که به زیارت مشرف می شوند چه وضعیتی دارند؟ این ها مسائلی است که مجموعه دست اندرکاران باید برای آن ها چاره اندیشی کنند.


کمپ؛ اسکانی برای شرایط اضطراری

حجت الاسلام والمسلمین رئیسی از کمپ ها به عنوان محل اسکان در وضعیت اضطرار یاد و عنوان کرد: در شهری که همه روزه زائران از راه های مختلف هوایی و زمینی به آن وارد می شوند، نباید بنای کار ما بر اسکان در کمپ باشد.

وی افزود: ما باید بررسی کنیم که متناسب با تعداد زائران مکان اسکان وجود دارد یا خیر. اگر موجود هست که باید سامانه هایی را برای اطلاع یابی نیازمندان ایجاد کنیم. اما اگر تعداد تخت ها کم هستند، یا قیمت ها برای عموم زائران مناسب نیست، باید تمهیدی اندیشیده شود.

تولیت آستان قدس رضوی از احداث زائر سراهای ارزان قیمت و دارای دسترسی مناسب به عنوان راه حل رفع این مشکل نام برد و گفت: ما در نظر داریم که 8 زائر سرا در مکان های نزدیک به حرم مطهر و 4 زائر سرا در مسیر های منتهی به مشهد مقدس ایجاد کنیم که زائران بتوانند از آن ها استفاده کنند.

زیارت؛ مسأله اول مشهد

حجت الاسلام والمسلمین رئیسی با تأکید بر اینکه ما مخالف ایجاد واحد های تجاری نیستیم، گفت: اما باید توجه داشته باشیم که مسأله اول در مشهد مقدس، مقوله زیارت است. زائران در شهر های خودشان هم می توانند به اموری هم چون خرید بپردازد، اما آنچه باید اینجا محور برنامه ها و اولویت کارها باشد، زیارت مضجع منور حضرت رضا(ع) است و مابقی مسائل در مرتبه های بعد تعریف می شوند.


رعایت معماری اصیل و اسلامی

وی همچنین به موضوع معماری ایرانی و اسلامی اشاره و عنوان کرد: امروز در محدوده حرم مطهر فضایی نورانی، معطر و دارای معماری اسلامی و اصیل ایجاد شده است. اما وقتی از این محدوده خارج می شویم، اسامی عجیب و نوعی دیگری از معماری و نگاه را مشاهده می کنیم که هیچ تناسبی با فضای قدسی حرم مطهر ندارد.

تولیت آستان قدس رضوی با بیان اینکه در ساخت و سازهای آستان قدس رضوی و تمام امور عمرانی شهری باید رعایت اصول معماری اصیل اسلامی مورد توجه قرار گیرد، افزود: مجموعه مدیریت شهری نیز باید در این زمینه اقدامات عینی و اجرایی را در دستور کار قرار دهد.


یک درخت هم نباید قطع شود

حجت الاسلام والمسلمین رئیسی هم چنین به مقوله صیانت از باغات و فضای سبز اشاره و تأکید کرد: باغات به مثابه شش های شهر هستند و نباید اجازه دهیم که یک اصله درخت هم بدون دلیل قطع شود.

وی با تأکید بر اینکه سیاست ما حفظ باغات و عدم تغییر کاربری و قطع درخت هاست، گفت: مسأله ما فقط ساختمان سازی و ایجاد واحد تجاری نیست. به طور قطع منافع اقتصادی برای آستان قدس رضوی مهم است، اما این فرع بر مسأله مهم تری است.

تولیت آستان قدس رضوی افزود: ما بر حفظ باغات آستان قدس رضوی در سراسر کشور تأکید داریم و اگر هم در جایی به دلیل خشکی یا هر مسأله دیگری درختی قطع شد، حتما باید جایگزینی برای آن در نظر گرفته شود.

وی به باغ ملک آباد نیز اشاره و عنوان کرد: ملک آباد تنها محلی برای آستان قدس رضوی نیست، بلکه فضایی است که در تلطیف هوای شهر مشهد بسیار تأثیر دارد و نسبت به حفظ آن باید تلاش کرد.

حجت الاسلام والمسلمین رئیسی از باغات آستان قدس رضوی به عنوان «حقوقی که مردم از آن بهره مند هستند» یاد و تأکید کرد: با قطع درختان، این حق دچار مخاطره می شود و اگر محاسبه هزینه فایده نسبت به این کار داشته باشیم، در می یابیم که فایده فعالیت هایی مانند ایجاد مجتمع های تجاری در این مناطق، در برابر آنچه از دست می دهیم، بسیار کمتر است.


اقدام عاجل برای رفع مشکلات زائران

تولیت آستان قدس رضوی در ادامه با اشاره به مشکلاتی که اعضای شورای شهر در خصوص خدمت رسانی به زائران مطرح کرده بودند، به ارائه توضیحاتی پرداخت و گفت: ما باید برای رفع تعدادی از این مسائل اقدامات عاجلی را انجام دهیم. برخی از امور نیازمند برنامه ریزی بلند مدت هستند، اما کارهایی را هم می توانیم به سرعت انجام دهیم که باید نسبت به آن ها اهتمام داشته باشیم.

حجت الاسلام والمسلمین رئیسی درباره موضوع ایجاد سایه بان در صحن های حرم مطهر که توسط اعضای شورای شهر مطرح شده بود، گفت: در این زمینه نظرات مختلفی مطرح می شود که ما بعد از بررسی کارشناسی نسبت به آن ها تصمیم گیری خواهیم کرد.

وی هم چنین در زمینه مشکلات برخی مستأجران زمین های آستان قدس رضوی، تصریح کرد: استیفای حقوق موقوفه جزو وظایف شرعی تولیت آستان قدس رضوی است. اما ما می توانیم با مدیریت مناسب امور را به گونه ای پیش ببریم که ضمن حفظ حقوق موقوفه مشکلی برای محرومان و مستضعفان ساکن در اراضی موقوفه به وجود نیاید.

حجت الاسلام والمسلمین رئیسی درباره ایجاد فضای استراحت موقت برای زائران نیز گفت: این موضوع نیز مسأله است که باید نسبت به آن کار کارشناسی صورت بگیرد و راه حلی اندیشیده شود.

تولیت آستان قدس رضوی بر بهره گیری از نظرات گوناگون در راستای خدمت رسانی به زائران تأکید و عنوان کرد: ما در قالب کارگروه های تخصصی اقتصادی، فرهنگی، اراضی و موقوفات و امداد مستضعفان با حضور همکاران آستان قدس رضوی، خدام و عموم فرهیختگان و صاحب نظران درصدد بررسی امور مختلف هستیم و می توانیم امور مشترک بین آستان قدس و شهرداری را نیز در قالب کارگروه های مشترک پیگیری کنیم.

سید صولت مرتضوی، شهردار مشهد نیز طی سخنانی در ابتدای این دیدار با اشاره به اینکه 50 درصد از اراضی مشهد مقدس متعلق به آستان قدس رضوی است، گفت: همکاری آستان قدس رضوی و شهرداری، جزو لاینفک مدیریت شهری مشهد مقدس است.

وی هم چنین به مشکلات بافت پیرامون حرم مطهر رضوی اشاره کرد و همکاری و همراهی آستان قدس رضوی را در این زمینه خواستار شد.

محسن انتظاری هروی ، رئیس شورای اسلامی شهر مشهد مقدس نیز به ارائه گزارشی درباره اولویت های کاری مجموعه شورای شهر و شهرداری پرداخت و گفت: آستان قدس رضوی جایگاه ویژه ای در امور مختلف فرهنگی، اقتصادی ، اجتماعی و عمرانی دارد و در صورت برقرار تعاملات دو سویه می توانیم نسبت به رفع مشکلات شهروندان و زائران بیش از پیش گام برداریم.

تعدادی از اعضای شورای شهر و مدیران شهرداری نیز در این جلسه به ارائه نقطه نظرات خود درباره امور گوناگون مربوط به آستان قدس رضوی و شهرداری مشهد پرداختند.